På tal om rasism, här kommer en bokrecension & ett tv-tips!

Jordens Länder och Folk Nr2

Författare: S. AlmQuist

Förlag: P.A. Norstedt & Söners Förlag

Pris: 70 Öre (i pappersband 1 kr)


"Mellanafrika bebos av negrer, vilka utgöra en egen människoras, utmärkt av svart hudfärg, ulligt hår samt utstående mun med tjocka läppar. I odling ha de hunnit mycket mindre långt än alla de förr nämnda större människostammarna; många äro t.o.m. människoätare, "kannibaler". Dock leva de alla i samhällen, ha religion, s.k. fetischdyrkan, äga boskap och driva något åkerbruk samt kunna tillverka kläder, vapen och husgeråd av allehanda slag. De äro delade i en mängd stammar, ganska olika till utseende, språk och levnadssätt. I Sudan och Övre Guinea finns stora negerriken.


Negrerna äro som barn; i glädje dansa och sjunga de, i sorg skrika de och rulla sig på marken. Arbeta göra de ej godvilligt, fast de äro ganska starka i armarna. Till fetisch tar en neger vad föremål som helst, som synes honom märkvärdigt, ett träd, en sten eller dylikt; han tror, att däri bor någon ande, och offrar till honom för att få hans hjälp. Men går det honom illa, så förlorar han tror på fetischen och skaffar sig en ny. Numera arbeta bland negerfolken överallt i Afrika kristna missionärer, som görs vad de förmå för att lyfta dem till bättre religion och kultur över huvud samt skydda dem för förtyck och misshandel av europeiska köpmän och ämbetsmän."


Recension: Kommentar överflödig.


Däremot så skulle jag vilja tipsa om en underbar serie i fyra delar som SVT återigen visar denna sommar, "Det nya landet" är kort och gott förträfflig underhållning signerat Peter Birro och Lukas Moodysson.


Första avsnittet gick av stapeln i måndags så det blir till att surfa in på SVT Play för intresserade. Jag skrattade alla fall högt ett flertal gånger. Del två visas på måndag 20:00.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0