En obstinat diktator och en gråsosse

I trean fick vi en ny musiklärare.

Hon var arg, oftast rasande.


På en av hennes lektioner skulle vi sjunga "Min kära lilla ponny".  Under denna period var jag stark motståndare till hästar och vägrade således att vara med i en löjlig hyllning till samma varelse som jag föraktade.


Musikläraren frågade mig varför jag inte sjung.

Jag svarade att jag inte gillade hästar och ville därför inte sjunga om dom.

Det fick hon att gå i taket.

En liten snorunge som mig skulle nämligen visst sjunga precis det hon ville.

Det skulle ALLA göra.

Ingen fick sticka ut.


Efter att ha skrikit (nej det är ingen överdrift, hon var sådan) åt mig i en minut eller två tvingade hon mig att sjunga låten, själv, inför hela klassen.


Inte nog med att hon körde över min åsikt, hon straffade mig dessutom.

Minns att jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna av förödmjukelse.


Hennes åsikt om att alla måste vara lika är en av orsakerna till min politiska åsikt idag.


Redan vid tidig ålder noterades det att jag hade väldigt lätt för mattematik. P4 Västernorrland ringde därför upp mig i hemmet när jag var sex eller sju och ställde ett gäng matematiska frågor som jag fick svara på.


Under hela lågstadiet blev jag stöttad av min lågstadielärare att sikta mot stjärnorna. I trean fick jag ta de ärofyllda trappstegen upp till sexans klassrum och fråga efter deras mattebok, hade nämligen redan gjort klart treans, fyrans och femmans.


Blev dessutom placerad hos en speciallärare eftersom min förmåga ansågs vara något utöver det vanliga. Denna speciallärare hade inte endast hand om mig utan även de i klassen som hade det svårt och låg efter.


När vi sedan började mellanstadiet så fick vi en ny lärare. Hon var grå i allt, så även politiskt. (Hon kan förövrigt vara ursprunget till begreppet gråsosse.)


Hon tyckte att min begåvning inte alls skulle rendera i någon extra behandling. Istället så plockade hon bort mig från specialgruppen och placerade mig i det vanliga klassrummet. Med fyrans mattebok.


Att jag redan hade gjort den hade ingen som helst betydelse.

Att sticka ut från gruppen, i positiv bemärkelse, var inte lagligt enligt henne.


Där och exakt där slutade jag att agera i mitt matematiska tänkande och blev slutligen förhållandevis medelmåttig. Alla fall i förhållande till den potential jag hade. Där och exakt där uppkom även den andra orsaken till den politiska åsikt jag har idag.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Trots att jag är tjock (och jag vet att du föraktar tjocka människor) och att jag är sosse (som du inte inte heller gillar), så läser jag din blogg. Varför? Jo för att du är väldigt duktig på att skriva, du underhåller på ett eller annat sätt. Du verkar dessutom vara en en smart kille.



Men det här var en konstig slutsats.

2009-06-11 @ 21:31:58
Postat av: Marcus

Ähh, så jäkla smart är han inte. Däremot törstig nångonting otroligt. Sätt honom och 5 vin-tetror i samma rum och det är efter 2 timmar bara slarvsylta kvar av kartongerna.

2009-06-11 @ 22:15:38
URL: http://akutpsyk.blogspot.com
Postat av: Beatrix Vnunk

Herregud, du måste ju varit den sötaste ungen...!



Jävla skat-ragata. Det påminner mig om att jag någon gång måste ta mig samman och blogga om skolan och lärarna...

2009-06-12 @ 00:34:21
URL: http://retronyttgods.blogspot.com
Postat av: Beatrix Vnunk

Förresten: Jag är gammal vänster och röstar nu på fi. Och, i alla fall tillfälligt, tjock. Men Benny gillar mig ändå. Han är skönt selektiv.

2009-06-12 @ 00:36:58
URL: http://retronyttgods.blogspot.com
Postat av: Håkan

Det fina i kråksången är att dina matematikkunskaper faktiskt fixade fram en lärare. Om du minns den eleganta farbrorn Enok?

2009-06-12 @ 06:25:18
URL: http://cramp.se/magazine
Postat av: Benny

Anonym: Först och främst. Kul att du gillar svartblogg. Alla som gillar svartblogg är Bennys vänner. Vare sig dom är socialister eller sjukt skruvade kommunister. Den politiska åsikten har nämligen sällan någon betydelse när det kommer till val av bekantskapskrets.



Marcus: Benny är intellektets ansikte. Benny är kort och gott facit. Med eller utan vin dunk vid sin sida! =)



Beatrix Vnunk: Jag var allt annat än söt. Gigantiska framtänder. Enorm glögg. Risig frisyr. Kort och gott, ful. Men likt ett vin blir jag bättre med åren! ;)



Håkan: Enok? Vadå? Nu strular mitt minne igen!

2009-06-12 @ 16:15:10
Postat av: j

hmm oj då. känner att jag på något vis måste försvara mig själv här. jag är ABSOLUT inte den hemska musik- eller mellanstadieläraren. däremot lärare. och jag kan säga att dagens skola går inte längre ut på att alla lika - inte olika, utan att skolan är "till för alla". sen huruvida det stämmer kan ju diskuteras in absurdum. något som slagit mig när jag nu gett mig in på gymnasielärarbanan är att politik för mig har förändrats något. har i tidigare val tenderat att dra åt ett håll mer än ett annat. däremot har jag nu insett att jag i och med val av yrke främst måste tänka på skolpolitiken. vilket dessvärre kommer leda till att jag måste ändra politisk bana. som det ser ut i dagsläget iaf. MEN! jag förstår dig benny, att du med dessa traumatiska upplevelser på nacken gör kopplingar till forna "förebilder" och dagens politiska ståndpunkt! själv blev jag också försatt i en extern grupp under svenska lektionerna eftersom jag inte kunde säga r på det regelrätta sättet. man kan få bestående men för mindre....

2009-06-12 @ 22:23:15
URL: http://sagasaria.blogspot.com
Postat av: Samlan

Men grina då!

2009-06-12 @ 22:35:33
Postat av: Håkan

Putte Bäpa, ring any bells? Har för mig att du gjorde hans slutprov i gymnasiet...

2009-06-13 @ 15:55:01
URL: http://cramp.se/magazine
Postat av: Benny

j: Det var inte lärare i sig jag ville klanka ner på. Utan två individers tänk, som otruligt nog sammanspeglar med vissa partimanifest, som jag blev drabbade av.



När stämplar du ut som fullblodig lärarinna?



Samlan: Varje gång du sätter din signatur på min blogg skrattar jag rakt ut! =)



Håkan: Att du menade Bäpa med Enok hade jag full förståelse för. Vad du menade i övrigt, noll koll. Har faktiskt ff ingen koll. Gjorde jag hans prov?! Hehe... kan väl inte stämma? Kom ihåg att jag slängde facit (dvs mina svar) på nationella provet till Gurra i den stora skrivsalen.

2009-06-15 @ 10:04:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0