Jante Jantesson

Avundsjuka har renderat i min sämsta dag, rent ekonomiskt, någonsin. Att facket dessutom jublar gör smärtan än mer påtaglig.

 

Det lönesystem jag och många andra på mitt bolag går efter fungerar som följande: En lägre grundlön i förhållande till konkurrenterna och därefter en möjlighet till bonus utifrån hur väl jag lyckas med uppsatta mål och hur mycket jag driver affären framåt. Bonus delas dessutom ut om vår enhet överträffar sina mål.

 

Övertidsersättning eller komptimmar om man bryter den heliga 40 timmarsveckan (och det gör man hela tiden) är inte att tänka på. Men det har jag inga som helst problem med. Lyckas man så belönas man. Ett ypperligt system. För både mig som säljare och för min arbetsgivare.

 

(Svenskar i allmänhet och socialister & kommunister i synnerhet hatar detta system. De tror nämligen att bonus är en pengapåse som ramlar ner i huvudet på en chef vid årets slut.)

 

2009 gick mycket bra för mig.

Avdelningen slog dessutom 13 av 14 mål med råge.

Bonusen som skulle falla ut på marslönen fanns inom räckhåll.

 

Den strandade dock när vår kvartalsrapport anlände i onsdags.

Min arbetsgivare var "tvungen" att vika sig för den allmänna opinionen.

Bedrövligt och extremt fegt agerande.

 

I dessa stunder kanske någon olärd tror att facket ska gå in och skydda de anställda. Men från facket hörs endast applåder. Applåder och visslingar till tonerna av Sovjets nationalsång.

 

Facket vill istället att all form av lön skall skötas av dem via kollektiva förhandlingar. När dessa sedan är klar får alla anställda ungefär samma påslag, vare sig du gjort ett jävligt bra jobb eller om du istället fokuserat på att rulla tummarna. Den enda som kan säga att det inte är på det viset är den som inte varit med i ett lönesamtal hos en större arbetsgivare. Vet inte hur många gånger jag hört från närmsta chef:

 

- Som du vet tillåter potten 700 kr i snitt per anställd. Men du har gjort ett bra jobb så du får 1000.

 

Det i sig stör jag mig inte på. Det jag däremot avskyr är att den som inte gör ett skit ändå får 300 - 400. Alla anställda måste ju trots allt få en höjning som följer det avtal som facket slutit med arbetsgivaren. Så skillnaden på att rulla tummar och slita hårt är 600 - 700. Det i nästa steg leder givetvis till att den som slet hårt året innan producerar sämre året efter - spelar trots allt inte så stor roll. Allt eftersom producerar samtliga anställda halvdant. Då och just då har fackets ofullkomlighet förtydligats.

 

Men åter till min miserabla onsdag. Arbetsgivarens svar på uteblivna bonusar är att vi ska höja våra grundlöner så att dessa blir mer konkurrenskraftiga och sänka möjligheten till rörlig ersättning. Helt odugligt om du frågar mig. Allt dessutom på grund utav Jante Jantesson. Den jävla idioten!


Kommentarer
Postat av: gurra

vad tråkigt för dig.

2010-02-15 @ 21:59:19
Postat av: Anonym

Länge leve FAB ARB!!

2010-02-16 @ 06:09:07
Postat av: Frk

Facket (fakkit) kommer alltid att fokusera på dom som har minst chans att behålla sitt arbete. Därför kommer alla normalbegåvade som gillar utmaningen och belöningen i ett välutfört arbete att få betala för detta. Undra när facket börjar fokusera på dom som faktiskt hjälper till att betala löner.



Hur går det med lägenheten förresten?

2010-02-16 @ 14:13:50
Postat av: Benny

gurra: Mycket. Men även för dig. Ingen bjufylla det kommande året här inte!



FAB ARB: Länge leve Vin och Sprit! BLOSSA!



Frk: Lägenheten på peacestreet är såld. Hur går det för dig med jobbsökande? LO kan behöva lite driv som du garanterat levererar. Så du kanske ska kolla med dom. ;)

2010-02-19 @ 15:33:36
Postat av: Frk

Benny; att styra upp "fuck-it" lämnar jag till någon annan! Siktar istället på att söka mig till organisationer med kompetenta medarbetare! ;) Och jo, det går faktiskt ganska bra, har lite på G, håll tummarna! Desutom är Dalgatan är såld! Konstigt!

2010-03-01 @ 13:57:27
URL: http://yanie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0